SPØRGSMÅL OG SVAR

HASTIGHED

Hvilken hastighed kan jeg vælge?

Hos KAZOOM kan du få ét produkt, nemlig 1000/1000 Mbit/s. Det er hurtig fiber, intet andet!

Er 1000/1000 Mbit/s ’for vildt’?
1000/1000 Mbit/s er vildt! Det er det bedste, du kan få, og det er lynhurtigt. Vores payoff er vores dna: hurtig fiber – intet andet! Og det gælder for hele vores forretning. Vi ønsker at gøre køb af internet til en enkel beslutning. Derfor har vi valgt at have ét produkt til en skarp pris. Du skal derfor ikke vælge mellem flere forskellige pakkeløsninger med forskellige hastigheder og diverse tillægsprodukter. Med vores produkt 1000/1000 Mbit/s er du dækket ind, uanset om du streamer som en gal eller blot surfer lidt på det store internet. Hos KAZOOM vil vi sætte internettet fri, så du kan bruge det uden begrænsninger. Det er KAZOOM. Så ja, 1000/1000 Mbit/s er vildt, men ikke for vildt!
Hvad er fordelene ved 1000/1000 Mbit/s?

Med 1000/1000 Mbit/s får du det hurtigste og mest stabile internet, der udbydes til private kunder. Uanset om din husstand består af én eller 10 personer, vil du opleve en hurtigt og stabil internetforbindelse. Du skal altså aldrig være bange for forsinkelser, eller om internettet kollapser, fordi flere i husstanden streamer, gamer og surfer på samme tid. Der er nemlig ingen begrænsning med 1000/1000 Mbit/s. Hos KAZOOM har vi sluppet internettet fri, så du kan bruge det lige så tosset, du vil.

Hvordan måler jeg min internethastighed?

Når du skal måle din hastighed, er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde. Og hvorfor, tænker du måske. Jo, nu skal du høre.

Ved en hastighedsmåling kan der være flere flaskehalse, der gør det umuligt at måle den reelle hastighed. En flaskehals kan ligge på enten dit udstyr eller på selve fiberforbindelsen. En flaskehals på dit udstyr kan eksempelvis skyldes, at du måler gennem dit wi-fi, måler med et beskadiget kabel eller måler på en computer, der ikke kan håndtere 1000 Mbit/s eller hvis netkort ikke understøtter 1000 Mbit/s. Disse er blot eksempler på flere mulige flaskehalse.

Vi har lavet en guide til dig, så du kan foretage en hastighedstest, der giver dig det mest reelle billede af din hastighed. Vi guider dig helt i mål.

Hvordan måler jeg min internethastighed på wi-fi?

Når du har kørt en hastighedstest på din kablede forbindelse (følg vejledningen under hastighedstest), kan du kaste dig over dit wi-fi. Og nu tilbage til test af wi-fi. Lad os gå systematisk til værks.

Anskaf dig den rigtige router  

Som det første er det vigtigt at have styr på routeren. Nogle routere kan ikke formidle en hastighed højere end 100 Mbit. Det ville da være en smule træls at have sådan en router, nu når der kommer 1000/1000 Mbit/s flyvende direkte ind i din fiberboks. Hvis du er i tvivl om, hvilken router du skal vælge, kan du slå et smut forbi vores Anbefaling af routere.

Test med samme kabel som ved den kablede forbindelse

Når du tester din wi-fi, er det vigtigt, at du tester med det samme kabel, som du anvendte ved hastighedstest af den kablede forbindelse. I den kablede forbindelse har du anvendt et kabel fra fiberboksen til din computer, og ved hastighedstest af wi-fi skal du teste med det samme kabel, blot mellem fiberboks og router. Ved at gøre dette har du udelukket, at der er en flaskehals på selve kablet.

 

Find den optimale placering til din router

Når du har anskaffet dig den rigtige router, skal du have placeret routeren det mest optimale sted i forhold til din bolig. Dét guider vi dig til under Router og fiberboks.

Start med at teste en enkelt enhed

Når du skal optimere eller fejlsøge din wi-fi, så start med en enkelt enhed. Brug evt. den samme computer, som da du testede med en kablet forbindelse fra fiberboksen.  

802.11ac-standard

Tjek, om din computer kan forbinde til wi-fi på en standard, der kan give dig den hastighed, du forventer. Typisk er det bedst, hvis computeren forbindes med 802.11ac-standarden eller nyere standard, der teoretisk set kan give trådløs hastighed på 1.300 Mbit. I dag kan de fleste nyere routere og computere anvende 802.11ac-standard. Du kan tjekke din computer og routers standard på specifikationerne for den enkelte enhed, fx i brugsvejledningen eller på leverandørens hjemmeside.

Så kan du teste

Når du har forholdt dig til ovenstående faktorer, kan du starte din hastighedstest. Når du har testet din hastighed på din computer, og den er som forventet, kan du prøve at teste flere forskellige steder i din bolig. Så kan du få en fornemmelse af, hvor i dit specifikke hjem, der er god dækning. Det er ikke alle steder, der er lige god dækning – læs mere om dette under Router og fiberboks.

Læg mærke til, hvor meget det ændrer din hastighed, når der kommer faktorer ind som afstand, afskærmning af signalet og meget mere. Der er mange ting, der kan have indvirkning på dit wi-fi-signal – etageadskillelse, dampspærre, mikroovne, bluetooth, andre wi-fi i området, boligens inventar osv.  

Hvis du efter tilslutning af din router ikke kan opnå den forventede hastighed, kan det være en god idé at kigge på de forskellige indstillinger i routeren. Det kan fx være en indstilling som QoS, der er slået til, men som gør, at du ikke opnår den forventede hastighed.

Prøv helt generelt at google lidt på wi-fi og læs mere om, hvad der kan gå galt, hvad der kan påvirke hastigheden og dækningen, og især hvordan du kan optimere dit wi-fi.  

Lad os vende tilbage til motorvejen. Vi forsyner dig med en bred, tør, nyasfalteret motorvej. Du vælger køretøjet. Prøv dig frem, og husk at gå systematisk frem.

Tilkobl flere enheder

Når du har styr på din wi-fi, og du er tilfreds med ydelsen på dit netværk, så prøv at tilkoble flere enheder. Ændrer det noget? Er der enheder, der gør, at performance bliver væsentligt ringere for alle enheder? Husk, at kæden aldrig er stærkere end det svageste led.

Brug desuden andres erfaringer og de mange gode råd på internettet, YouTube og hvor der ellers kan findes gode forklaringer og vejledninger.

Hvorfor måler jeg ikke fuld hastighed ved en hastighedstest?

Vi har ét produkt, nemlig1000/1000 mbit/s  og det er dét produkt, alle vores kunder får. Vi kan simpelthen ikke give dig mindre.

Selvom der kommer 1000/1000 Mbit/s flyvende ind i din fiberboks på din adresse, kan det godt være, at du ikke oplever 1000/1000 Mbit/s. Det lyder jo mystisk. Så lad os fortælle dig, hvordan det kan hænge sammen.  

Hvis du oplever, at du ikke får den lovede hastighed, så vil vi altid kigge på det, hvis du kontakter os. Så hold dig ikke tilbage. Det er nemlig den eneste måde, vi kan vide det på. Det kan være, at der er sket én eller anden fejl, og hvis det er tilfældet, får vi det fikset. Dét lover vi. Så langt, så godt.

Hvis det ikke er en fejl, så skal vi lige spole tilbage til det mystiske. For vi kan godt forstå, at det virker mystisk, hvis den oplevede hastighed ikke er den forventede – endda når der ikke er en fejl på forbindelsen. Årsagen kommer nedenfor. 

Fibernet kan sammenlignes med en motorvej

Fibernet kan sammenlignes med en motorvej. Vi giver dig de bedste forudsætninger for at nå fra A til B med en bred, tør, nyasfalteret motorvej. Hastigheden fra A til B er dog begrænset af, hvilket køretøj du har, og dermed hvor godt dette køretøj fungerer. Og igen, hvis der skulle komme huller i vejen, der netop nedsætter hastigheden, så får vi dem fluks repareret. For vejen skal være den bedste!

Hvis du oplever, at hastigheden ikke er som forventet, skyldes det i langt de fleste tilfælde det tilsluttede udstyr. Det er oftest her, flaskehalsen på netværket findes. Og hvad menes der så med udstyr. Jo, nu skal du høre.

Eksempler på det tilsluttede udstyr kan være en router, et kabel, en computer der ikke kører optimalt eller en enhed, der har tilsluttet wi-fi, men som kører på en wi-fi-standard, der ikke kan give den forventede hastighed. Der er reelt mange parametre, der kan optimeres, for at hastigheden kan blive den optimale. Det er præcis det samme som ved køretøjet, der er fintunet, har nye dæk, har de fleste hestekræfter og ikke for meget dødvægt, som en bilentusiast ville sige. Sådan et køretøj vil komme hurtigere fra A til B på motorvejen end en veteranbil. Intet ondt om veteranbiler, men det er de færreste, der vil vinde et racerløb.  

Dét, du kan gøre for at optimere og sikre, at din hastighed på netværket bliver så høj som muligt, er at optimere dit eget netværk – og især vide, hvad du kan forvente af dine tilsluttede enheder. Har du en computer, hvor netkortet kan klare maksimalt 100 Mbit, så kan du alene forvente, at hastigheden kommer op på 100 Mbit. Anvender du et kabel, der kun kan klare 100 Mbit hastigheder, så får du aldrig mere end 100 Mbit igennem. Så hvis hastigheden ikke skulle være som forventet, skal du have din indre detektiv frem. Lad os gå systematisk til værks. 

 

Test din hastighed korrekt

Når du har anskaffet sig sådan en vild fiberforbindelse som 1000/1000 Mbit/s, kan du få lyst til at teste din hastighed. Og dét skal du da bare gøre! Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan du kører en hastighedstest. Vi guider dig til at køre en korrekt hastighedstest.

Når du har testet din hastighed og alt bare spiller med det kablede netværk, så kan du teste din wi-fi, altså din trådløse forbindelse. Ved wi-fi vil hastigheden på almindeligt udstyr ikke kunne forventes at kunne opnå den maksimale hastighed som på en kablet forbindelse, selvom du har 1000/1000 Mbit/s på din fiberboks. Vi har lavet en lille guide til, hvordan du laver en hastighedstest på din trådløse forbindelse i ovenstående spørgsmål “hvordan måler jeg min internethastighed på wi-fi.