SPØRGSMÅL OG SVAR
ROUTER OG FIBERBOKS
Router og fiberboks
Hvad er en router?
Helt overordret er en router en elektronisk anordning, der transporterer data fra internettet til enhederne, der er tilkoblet din netværk i dit hjem. Enhederne er eksempelvis din computer eller tablet, som du har sat op til at kunne gå på internettet hjemme hos dig. En router gør det muligt for dig at have wi-fi, altså trådløst internet. Selve ordet router stammer fra det engelske ord router, der er afledt af verbet route, der betyder ‘sende eller transportere ad en særlig rute’.
Hvorfor får jeg ingen router med, når jeg bestiller KAZOOM?
Hos KAZOOM tilbyder vi dig det bedste internet til den billigste pris. Det betyder, at vi har valgt at gøre vores forretning så simpel og gennemskuelig som muligt. Vi har skåret diverse pakker, tillægsprodukter og lignende væk fra vores produkt, så vi alene har ét kerneprodukt, nemlig fiber med en hastighed på 1000/1000 Mbit/s. Dét betyder, at vi har valgt at lade være med at låne vores kunder en middelmådig router. Den kan nemlig forringe et ellers godt internetprodukt, og dét ønsker vi ikke at bidrage til. Når du selv skal anskaffe dig en router, kan vi holde prisen på vores kvalitetsprodukt nede. På den måde får du det bedste internet til den billigste pris.
Kan jeg bruge min nuværende router?
Du kan sagtens bruge din egen router, hvis du allerede har én. Det er helt op til dig.
Hvorfor skal jeg have en router?
Der er 3 gode grunde til at have en router:
Trådløs internetforbindelse
En router giver dig mulighed for at have et trådløst netværk i dit hjem – også kaldet wi-fi. Hvis du ikke havde en router, skulle du have et kabel koblet til din computer. Det svarer til at have en god gammeldags fastnettelefon, hvor ledningen er nødvendig. Så hvis du vil have trådløst internet, kræver det en router.
Flere enheder
En router forbinder dine forskellige enheder (eksempelvis computer, tablet og mobil) til internettet. Hvis du har flere enheder, der går på internettet, i dit hjem, skal du have en router. Ellers er det ikke muligt at koble flere enheder på dit netværk.
Mere sikker internetforbindelse
En router gør din internetforbindelse mere sikker mod hackerangreb. Det lyder næsten som en scene taget ud af en film, men ikke desto mindre er sikkerhed et vigtigt parameter, når vi snakker internet. Med en nyere router har du mulighed for at sikre dig med routerens firewall og dermed beskytte dine enheder mod udefrakommende trusler. Husk dog altid at være kritisk, når du er online, da du vil kunne udsættes for eksempelvis virus, når du bruger internettet, selvom du har en router.
Er jeg sikker, når jeg har en router?
Nogle routere giver dig en sikkerhed i form af firewall, men du kan stadig udsættes for eksempelvis vira, når du er online. En firewall er helt konkret en slags forsvar, der beskytter din computer og andre enheder, du bruger til at gå på internettet med, mod at lande på sider med vira og malware, samt, til en vis grad, at sikre dig imod hackerangreb.
Du kan få firewall ved at have en router med firewall eller et antivirusprogram. Uanset om du har en router med firewall eller ej, vil vi anbefale, at du installerer et antivirusprogram på dine enheder. Så er du sikret bedst muligt. Sidst men ikke mindst skal du altid huske at bruge din sunde fornuft. En firewall kan beskytte dig i en vis grad, men den sikrer dig ikke 100%. Her er det vigtigt at have din sunde fornuft med sig, når du er online.
Så for at opsummere, så giver en router i sig selv ikke sikkerhed. Den kan aldrig stå alene.
Hvor skal jeg placere min router?
En router kan placeres mere eller mindre hensigtsmæssigt. Hvis du skal have den bedste trådløse internetforbindelse, vil vi anbefale dig at følge vores nedenstående lille tjekliste:
Central placering
De fleste mennesker har én router, og derfor kommer wi-fi-signalet fra én kilde. Hvis du havde flere routere, kunne du placere dem rundt omkring i dit hjem, så der altid var en router så tæt på dine enheder (fx computer) som muligt. Men mindre kan også gøre det. Med én router skal du placere den så centralt som muligt i forhold til dine trådløse enheder. Hvis du normalt er online i din stue, dit soveværelse og på din kontor, vil det være godt at placere din router således, at den står centralt i forhold til disse tre rum. Så en central placering afhænger af dit brugsmønster. Hvis du ved, at du aldrig bruger dit trådløse internet, når du eksempelvis opholder dig i dit bryggers, behøver du ikke at tage højde for dét rum, når du skal fastsætte en central placering i dit hjem.
Den centrale placering vedrører ikke alene på tværs af rum, men også på tværs af etager. Her vil det give mening at placere din router i stueplan, hvis du benytter dig af det trådløse signal på tværs af etager, eksempelvis både på 1. sal, i stueetagen og i kælderen.
Åben placering
En klassiker med placering af router er inde i et skab – og lige for at toppe den, så inde i et metalskab. Hvis du placerer din router inde i et skab, er det trådløse signal fra start forhindret af lågen – og tilmed af metallet, som reflekterer wi-fi-signalet. Et godt råd er at slippe din router fri, så den har en åben placering. Det kunne være oven på et skab – i stedet for inden i et skab. Det leder os til næste placering.
Høj placering
Ud over at placere din router centralt og åbent er det godt at placere din router højt. En router sender signalet ud og ned, og derfor betyder højden noget, når du skal placere dit router optimalt. Du kan eksempelvis placere den oven på et skab.
Det er vist ingen hemmelighed, at det ikke er alle, der ser en router som et smukt designobjekt. Det er nok også én af grundene til, at den har ry for at være placeret i et skab eller under sofaen. Ikke desto mindre er det bedre at placere den oven på skabet end inden i skabet. Så udlever den sin funktion samtidig med, at den ikke nødvendigvis får pragtpladsen i hjemmet. Hvis du virkelig ikke ønsker, at man kan se routeren, kan du eksempelvis sætte den ned i én af de moderne hullede foldekasser oven på dit skab – uden låg vel at mærke for at undgå brandfare.
Væk fra køkken og bad
Det er at foretrække, hvis du finder en anden placering til din router end i køkkenet eller på badeværelset. Spejle reflekterer nemlig dit wi-fi-signal, hvorfor en del af signalet går tabt – og spejle har de fleste på et badeværelse. Hvad angår køkkenet har du måske en mikrobølgeovn, og mikrobølgeovne kører på samme frekvens som trådløse routere, nemlig på 2,4 GHz, så en tændt mikrobølgeovn vil forstyrre dit wi-fi-signal. Hvis du vil vide mere om krydsfeltet mellem frekvensbånd, radiobølger og wi-fi, kan du læse under emnet Hvad er wi-fi? Desuden reflekterer metal dit wi-fi-signal, og store dele af dit køkken består af metal, nemlig dit køleskab, din ovn og din opvaskemaskine – bare for at nævne nogle. Da metal reflekterer dit wi-fi-signal, vil store dele af dit trådløse signal dermed gå tabt, hvis du placerer din trådløse router i dit køkken.
Fordel dine elektroniske enheder
Det sidste punkt på tjeklisten vedrører dét at fordele hjemmets enheder, så din router, computer, radio, tv og højtalere ikke står klods op og ned ad hinanden. Alle elektroniske enheder udsender radiobølger, når de er tændt, hvilket kan forstyrre Wi-Fi-signalet.
Har du fulgt ovenstående tjekliste, og er dit wi-fi-signal stadig ikke optimalt, er én router ikke nok. Det kan være tilfældet i hjem med mange kvadratmeter, hvor én routers signal ikke kan dække hele huset. Her kan vi anbefale Google WiFi Mesh, der indeholder 3 enheder i stedet for én. På dén måde vil dit hjem opnå bedre wi-fi-signal rundt på de mange kvadratmeter.
Hvad er en fiberboks?
En fiberboks er den boks, der giver dig forbindelse med vores netværk, så den er en forudsætning for, at du overhovedet kan få fibernet. Boksen sikrer, at du får et lynhurtigt og stabilt internet. Helt konkret er fiberboksen hvid og har en størrelse på ca. 20x15x5 cm. Den opsættes på din væg og skal forbindes til en stikkontakt. Fiberboksen skal desuden forbindes til din router med et kabel. Når routeren og fiberboksen er forbundet, kan du få adgang til trådløst internet på alle dine enheder i hjemmet.
Skal jeg have udskiftet min fiberboks?
Har du i dag en fiberboks fra Fibia, skal den i nogle tilfælde skiftes, når du skifter til KAZOOM. Det afhænger af, hvilken fiberboks du i dag har installeret i dit hjem.
Du kan have 3 forskellige fiberbokse installeret i dag, og det kan være én af de tre nedenstående typer fiberbokse.
1. En fiberboks med en indbygget router, hvor routerfunktionaliteten ikke kan slukkes
Hvis du har denne type fiberboks, skal du have udskiftet din fiberboks, da routerfunktionaliteten ikke kan slukkes. Dette gælder kun PtP-kunder (fiberboks uden gpon lampe).
2. En fiberboks med en indbygget router, hvor routerfunktionaliteten kan slukkes
Hvis du har denne type fiberboks, skal du ikke have udskiftet din fiberboks. Dette gælder kun PON-kunder (fiberboks med gpon lampe).
3. En fiberboks uden en indbygget router (så har du typisk også en ekstern router)
Hvis du har denne type fiberboks, skal du nogle gange have skiftet fiberboksen, da du skal over på en anden netværkstype.
Du skal ikke foretage dig noget
I forbindelse med skift af fiberboks er det vigtigt at pointere, at du ikke skal foretage dig noget. Vi kontakter dig, hvis du skal have udskiftet noget – så du skal bare læne dig tilbage og slappe af.
Det eneste, du skal sørge for, er din egen router. Vi har lavet nogle anbefalinger af routere, som du kan læse mere om, hvis du gerne vil have hjælp til at vælge en router.
Sidst men ikke mindst, skal det lige pointeres, at udskiftning af fiberboks ikke koster dig noget!
Hvilket kabel skal jeg bruge til at forbinde fiberboks og router?
Et kabel er ikke bare et kabel. Det kan der selvfølgelig være uenighed omkring, men når man som os ved noget om kabler, så er der altså forskel. Vi lover at gøre det kort og sparre dig for den lange, tekniske forklaring.
Hvis du har købt en ny router, medfølger der et kabel, og dét skal du bare bruge. Hvis du ikke har anskaffet dig en helt ny router med et nyt kabel, skal du lige spidse ører, så du er sikker på, at du anvender et kabel, der kan klare en 1000/1000 Mbit/s forbindelse.
Anvend kablerne Cat5e og Cat6
Kabler klassificeres i forskellige kategorier, og hver kategori henviser til en ISO-standard, som et netværkskabel overholder. Dét betyder, at det ikke er ligegyldigt, hvilket kabel du anvender til din 1000/1000 Mbit/s fiberforbindelse. De kabler, du kan anvende, er følgende: Cat5e og Cat6. Disse typer kabler kan klare 1000 Mbit hastigheder.
Hvis du modsat anvender et andet kabel, der kun kan klare 100 Mbit hastigheder, får du nemlig aldrig mere end 100 Mbit igennem. Andre kabler kan desuden være skærmede, og da fiberinstallationen ikke kører med skærmede stik, er det vigtigt at holde sig fra denne type skærmede stik. Brug altid Cat5e eller Cat6, da disse vil kunne klare 1000 Mbit hastigheder.